Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19

01-08-2021

Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19

In 2020 heeft het kabinet een aanvullend sociaal pakket aan maatregelen gepresenteerd als onderdeel van het steun- en herstelpakket van de economie. Doel van het sociaal pakket is om ervoor te zorgen dat mensen die nu in inkomensonzekerheid verkeren aanspraak kunnen maken op passende begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk en inkomen.

Vanaf medio augustus 2021 is het voortaan ook mogelijk dat werkzoekenden met een WW-uitkering óf werknemers die binnen vier maanden werkloos dreigen te worden een (maatwerk)traject kunnen gaan volgen (bij een re-integratiebedrijf). Dit traject biedt ondersteuning en begeleiding bij het vinden van een passende baan. UWV breidt hiermee haar dienstverlening uit om meer werkzoekenden te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Het bijzondere van deze regeling is dat deze regeling niet alleen bedoeld is voor werkzoekenden die in beeld zijn (of komen) van UWV, maar ook van toepassing is voor werkzoekenden van gemeenten of sociale partners die worden geholpen door een regionaal mobiliteitsteam.  

De dienstverlening die door UWV wordt aangeboden bestaat uit het inzetten van een Naar werk-traject en/of Werkfit maken-traject. De trajecten worden uitgevoerd door goedgekeurde samenwerkingspartners van UWV (zoals Actief in Werk).

Naar werk-traject

Een Naar werk-traject bij Actief in Werk helpt je bij het realiseren van een nieuwe baan waarbij je gebruik kunt maken van ons werkgeversnetwerk als kruiwagen bij het vinden van een nieuwe baan. Een Naar werk-traject kan bestaan uit één of meerdere activiteiten:

 • Sollicitatietraining
  Bij deze activiteit gaan we op individuele basis werken aan het verbeteren (of verder ontwikkelen) van jouw sollicitatievaardigheden. Tijdens de training wordt er aandacht besteed aan het opsporen en analyseren van vacatures via diverse media, waaronder internet, vacature websites en social media. Tevens leren wij jou hoe je (beter) kunt omgaan met netwerken en social media (zoals LinkedIn) en hoe je het meest effectief werkgevers kunt benaderen. Ook het trainen van de presentatievaardigheden en het oefenen van sollicitatiegesprekken maakt onderdeel uit van de training. Na afronding van de training beschik je over een CV en (open) sollicitatie-/motivatiebrief die je zelf kunt gebruiken bij het verrichten van sollicitaties. Het resultaat van de training is dat je (beter) in staat bent om zelfstandig te solliciteren en dat je jezelf goed kunt presenteren bij werkgevers.  

 • Bemiddeling en jobhunting
  Bij deze activiteit worden werkgevers actief benaderd aan de hand van een zoekprofiel. Daarbij worden onder andere de volgende acties uitgevoerd:
  - Actief in Werk stelt jou actief voor bij werkgevers. Wij maken hierbij gebruik van ons groot regionaal netwerk van bedrijven, organisaties, instellingen en instanties binnen diverse sectoren en branches.
  - Actief in Werk stelt jou actief voor bij werkgevers aan de hand van concrete vacatures.
  - Actief in Werk benadert potentiële werkgevers om te informeren naar mogelijke passende vacatures.
  - Wij helpen je bij het plaatsen van jouw CV op diverse (vacature) websites.
  - Door middel van (open) sollicitaties ga je ook zelfstandig werkgevers benaderen.   
    Vanzelfsprekend word je daarbij ondersteund door jouw consulent.

Werkfit maken-traject

Een Werkfit maken-traject bij Actief in Werk biedt jou ondersteuning als je niet goed weet welke beroepen er bij je passen of als je onzeker bent over de arbeidsmarkt. Een Werkfit maken-traject kan bestaan uit één of meerdere activiteiten:

 • In beeld brengen van de arbeidsmarktpositie
  Bij deze activiteit worden concrete functies en mogelijkheden in kaart gebracht zodat duidelijk wordt in welke richting jij jouw loopbaan kunt gaan vervolgen. Hiervoor voeren we op frequente basis gesprekken en maken we gebruik van bijvoorbeeld testen (zoals een beroepskeuzetest of competentietest), opdrachten en vragenlijsten en gesprekken. Het resultaat van deze activiteit is het opstellen van een realistisch en haalbaar zoekprofiel, zodat je weet in welke richting jij op zoek kunt gaan naar een nieuwe functie.

 • Verbeteren persoonlijke effectiviteit
  Voor het verbeteren van de persoonlijke effectiviteit wordt er door middel van één-op-één coachingsgesprekken gewerkt aan mogelijke knelpunten en worden deze hanteerbaar gemaakt. Je kunt je daarna weer volledig richten op het vinden van een passende baan.

 • Versterken van de werknemersvaardigheden
  Voor het versterken van de werknemersvaardigheden kan een passende werkervaringsplaats/stage worden ingezet als tussenstap naar een nieuwe baan. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn als je jezelf wilt richten op een nieuwe functie in een werkgebied waarin je nog nooit werkzaam bent geweest. Zo kun je jezelf praktisch oriënteren op een (nieuwe) functie. Voor het vinden van een werkervaringsplaats maken wij onder andere gebruik van ons uitgebreide regionale werkgeversnetwerk.

Ik wil ondersteuning bij het vinden van nieuwe baan. Hoe gaat dit in zijn werk?

De aanmelding voor een Naar werk-traject of Werkfit maken-traject bij Actief in Werk verloopt vaak na doorverwijzing van een contactpersoon van UWV, zoals bijvoorbeeld een Adviseur Werk of Re-integratie-begeleider. Ben je in beeld bij een gemeente en word je begeleid door een regionaal mobiliteitsteam? In dat geval kunnen zij jou doorverwijzen. De kosten van een traject worden altijd volledig vergoed door UWV.

Aangezien het een nieuwe (tijdelijke) regeling betreft, is nog niet iedereen op de hoogte van de werking van deze regeling. Je kunt altijd informeren bij UWV en aangegeven dat je gebruik wilt maken van de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19. Het UWV kan je dan verder helpen met jouw vraag.

Heb je een contactpersoon bij UWV?
Je kunt bij jouw contactpersoon aangeven dat je extra ondersteuning wilt hebben bij het vinden van een nieuwe baan en dat een Naar werk-traject of Werkfit maken-traject voor jou interessant kan zijn. In dat geval kan jouw contactpersoon jou doorverwijzen naar Actief in Werk. Actief in Werk is een vaste samenwerkingspartner van UWV.

Heb je nog geen contactpersoon bij UWV? 
Wij raden je dan aan om eerst een gesprek aan te gaan met UWV om jouw vraag ten aanzien van ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan kenbaar te maken. Neem hiervoor contact op met 088-8989294 (UWV Telefoon Werknemers). Heb je hierbij hulp nodig over hoe je dit het beste kunt aanpakken, dan voorzien wij jou hierin graag van advies. 
 

Actief in Werk laat jaarlijks in opdracht van UWV een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren bij klanten die bij Actief in Werk een Naar werk traject en/of Werkfit maken traject hebben doorlopen. 
In de meetperiode 1-1-2020 t/m 31-12-2020 leverde dit de volgende resultaten op: klanten die een Naar werk traject hebben afgerond waardeerden de dienstverlening van Actief in Werk met een 8,9. Klanten die een Werkfit maken traject hebben afgerond waardeerden de dienstverlening van Actief in Werk met een 8,4.
Bron: onderzoeksbureau Panteia.

  

Bezoekers van deze pagina bezochten ook:

Naar Werkt traject UWV

Werkfit maken traject UWV