UWV Nieuwsflits arbeidsmarkt Noord-Brabant (juni 2020)

16-07-2020

Aantal WW-uitkeringen daalt licht: vooral instroom WW neemt af

In de eerste maanden van de corona-crisis nam het aantal WW-uitkeringen in de provincie Noord-Brabant relatief sterk toe. Eind juni 2020 daalde het aantal WW-uitkeringen echter licht in vergelijking met mei. De provincie Noord-Brabant telde eind juni 2020 44.800 WW-uitkeringen, in mei 2020 waren dat er 45.400. Per saldo is er in juni dus sprake van een daling van ruim 1%. Ook landelijk daalde het aantal lopende WW-uitkeringen licht: van 301.000 in mei 2020 naar 300.600 in juni 2020 (-0,2%). In Noord-Brabant wordt de afname van WW-uitkeringen met name veroorzaakt door een dalende instroom in de WW. Tegelijkertijd nam ook de uitstroom uit de WW licht toe.​

Na enkele maanden van groei neemt aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant licht af

Eind juni 2020 telde de provincie Noord-Brabant 44.800 WW-uitkeringen. Dat is 3,2% van de beroepsbevolking. Ook landelijk bedroeg het WW-percentage 3,2%. Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant nam in juni af met ruim 600 uitkeringen (1%) ten opzichte van een maand eerder. In mei steeg het aantal WW-uitkeringen nog met 3% (ten opzichte van april) en in april met 16% (ten opzichte van maart). Op landelijk niveau nam het aantal WW-uitkeringen in juni 2020 met 0,2% af in vergelijking met mei 2020. In vergelijking met een jaar geleden lag het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant in juni 2020 nog altijd hoger. In juni 2019 werden 38.400 uitkeringen verstrekt, 18% minder dan in juni 2020. In Nederland was de toename in diezelfde periode met 24% groter.

Instroom in WW neemt af, uitstroom neemt toe

De ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen is afhankelijk van zowel de instroom in de WW (het aantal nieuwe uitkeringen) als de uitstroom uit de WW (beëindigde uitkeringen). In juni 2020 werden in Noord-Brabant 4.600 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en werden 5.200 WW-uitkeringen beëindigd. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen, oftewel de instroom in WW, nam in juni 2020 met 25% af ten opzichte van mei 2020. Daar tegenover staat een toename van de uitstroom: in juni werden 4% meer WW-uitkeringen beëindigd in vergelijking met een maand eerder. Overigens daalde ook in mei (ten opzichte van april) de instroom in WW-uitkeringen en nam ook de uitstroom in die maand toe. Omdat de instroom in mei echter nog altijd groter was dan de uitstroom, nam per saldo het aantal WW-uitkeringen in mei nog toe.

Uitstroom uit WW niet altijd naar werk of werkgerelateerd

Voor uitstroom uit de WW zijn diverse redenen mogelijk. Zo stroomde in Noord-Brabant in juni 2020 45% van de beëindigde WW-uitkeringen uit naar werk of werkgerelateerd. 30% Van de uitstroom was als gevolg van het bereiken van de maximale WW-duur en de resterende 25% als gevolg van overige redenen. Het feit dat de uitstroom uit de WW in Noord-Brabant in juni 2020 is toegenomen (ten opzichte van mei), wil daarom niet zeggen dat personen van wie de WW-uitkering is beëindigd, allemaal zijn uitgestroomd naar werk. Gedurende de afgelopen maanden werd duidelijk dat vooral jongeren hard getroffen zijn door de corona-crisis. Door weinig arbeidsjaren hebben jongeren meestal recht op een WW-uitkering van slechts enkele maanden. In juni 2020 werd 22% van de WW-uitkeringen onder jongeren tot 27 beëindigd als gevolg van het bereiken van de maximale WW-duur. Ter vergelijking: gemiddeld genomen over de periode maart tot en met juni 2020 was dat percentage onder jongeren tot 27 jaar 33%, in dezelfde vier maanden in 2019 was dat 44%. 42% Van de beëindigde WW-uitkeringen onder jongeren tot 27 jaar stroomde in juni 2020 uit naar werk of werkgerelateerd en 36% als gevolg van overige redenen.

Aantal WW-uitkeringen daalt het sterkst in landbouw en bouw

In de meeste sectoren daalde het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant in juni 2020, vergeleken met de vorige maand. De daling was procentueel het sterkst in de sectoren landbouw (-12%) en bouw (-8%). In de horeca en cultuursector bleef het aantal WW-uitkeringen nagenoeg stabiel. De afname en stabilisering van het aantal WW-uitkeringen in een aantal sectoren valt samen met een verdere versoepeling van de maatregelen die de verspreiding van het COVID-19 virus moesten beperken. Zo mocht de horeca onder voorwaarden op 1 juni haar deuren weer openen. Ook bioscopen, theater- en concertzalen en musea mochten vanaf die datum weer een beperkt aantal bezoekers ontvangen. In een aantal sectoren is er na de versoepeling dan ook weer sprake van een (lichte) stijging van het aantal vacatures, soms versterkt door een toenemende vraag als gevolg van seizoensarbeid (bijvoorbeeld in de landbouw). Niet in alle sectoren daalde of stabiliseerde het aantal WW-uitkeringen in juni 2020. Zo was er onder meer binnen de uitzendbedrijven (+1%) nog altijd sprake van een toename.

Bron: UWV