UWV Nieuwsflits arbeidsmarkt Noord-Brabant (mei 2021)

18-06-2021

Aantal WW-uitkeringen daalt verder. Herstel in zwaarst getroffen sectoren.

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant nam in mei 2021 met 6% af ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was de afname 18% (mei 2020-mei 2021). Tijdens de Corona-crisis zijn er grote sectorale verschillen ontstaan in de ontwikkeling van de WW-uitkeringen: bepaalde sectoren werden niet of nauwelijks getroffen, maar er zijn ook sectoren waar het aantal WW-uitkeringen aanzienlijk is gestegen. Deze nieuwsflits focust op de meest en minst getroffen sectoren in Noord-Brabant direct na de uitbraak van het Corona-virus. Deze sectoren zijn gebaseerd op de WW-ontwikkelingen in de periode maart 2020-juni 2020. Daarnaast geeft deze nieuwsflits een update over de huidige stand van zaken in deze sectoren.

Aantal WW-uitkeringen daalt verder

Eind mei 2021 telde Noord-Brabant 37.400 lopende WW-uitkeringen. Dat is een afname van 6% ten opzichte van april 2021. Ook landelijk was de afname op maandbasis 6%. Het WW-percentage daalde ook en bedroeg in mei 2021 2,7%, zowel landelijk als in Noord-Brabant.

Meest getroffen sectoren: uitzendbedrijven, horeca & catering en detailhandel

In de periode maart 2020-juni 2020, direct na de eerste Corona-maatregelen, was de gemiddelde maandelijkse toename van het aantal WW-uitkeringen het hoogst voor de sectoren: uitzendbedrijven (+25%), horeca & catering (+24%) en detailhandel (+7%) in Noord-Brabant. In de horeca daalde de vraag naar het aantal oproepkrachten fors. Aangezien veel jongeren op oproepbasis werken in de horeca is deze groep hard geraakt. Ook in de detailhandel zijn veel vaker jongeren dan ouderen werkzaam met veelal flexibele contracten. De grootste toename van het aantal WW-uitkeringen was in april 2020, de maand na de eerste afgekondigde maatregelen. De sectoren horeca & catering en detailhandel zijn dus sterk getroffen door de Corona-crisis. Veel horeca- en detailhandelzaken hebben door de afgekondigde maatregelen hun deuren (meermaals) moeten sluiten. In de detailhandel zijn voornamelijk kleding- en schoenenwinkels geraakt, terwijl supermarkten en speciaalzaken het erg goed bleven doen. De uitzendsector had evenwel de sterkste daling van het aantal werknemersbanen (-22.000) in 2020 in Noord-Brabant. De afname begon al voor de Corona-crisis. Vanwege de hoogconjunctuur waarin de economie zich vlak voor de crisis bevond, namen werkgevers steeds vaker zelf personeel in dienst. Maar de Corona-crisis zorgde ervoor dat de vraag naar uitzendkrachten in veel sectoren instortte. In 2020 nam het aantal uitzendkrachten in de WW dan ook sterk toe, met name uitzendkrachten die werkzaam waren in de horeca, detailhandel, industrie of logistiek belandden in de WW. Omdat uitzendbedrijven in Noord-Brabant relatief sterk zijn vertegenwoordigd in de werkgelegenheid, steeg het aantal WW-uitkeringen in de uitzendsector in Noord-Brabant (+71%) in april 2020 sterker dan landelijk (+56%).

2021: voorzichtig herstel in zwaar getroffen sectoren, uitzendbureaus veerkrachtig

Inmiddels mogen winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Ook de horeca herstelt zich voorzichtig en de contactbeperkende maatregelen worden de komende tijd verder afgeschaald. Toch profiteert nog niet iedereen in de horeca van de versoepelingen. Zo zijn discotheken sinds het begin van de Corona-crisis nog niet open geweest. Ook party- en eventcateraars hebben nog altijd veel last van de beperkende maatregelen. De versoepelingen vertaalden zich snel naar de vraag naar personeel. In het eerste kwartaal van 2021 stonden er 1.900 vacatures open voor de horeca in Noord-Brabant. Dat is een stijging van +138% ten opzichte van het vierde kwartaal 2020 en het hoogst aantal openstaande vacatures sinds de start van de Corona-crisis. Veel horeca-ondernemers hebben moeite om (geschikt) personeel te vinden, omdat een deel van de baanverliezers in de horeca is overgestapt naar een andere sector, zoals uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling. De toename in de vraag naar personeel is ook zichtbaar in de WW-ontwikkeling: in alle zwaar getroffen sectoren daalde het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maanden. Zo nam het aantal WW-uitkeringen in de uitzendsector in NoordBrabant af (-10% in mei ten opzichte van april 2021). In mei 2021 waren er 5.600 lopende WW-uitkeringen in de uitzendsector in de regio. In april en mei 2021 nam het aantal WW-uitkeringen in de regio ook in de sectoren horeca (-10% in mei ten opzichte van april 2021) en detailhandel (-2% in mei ten opzichte van april 2021) af. De werkgelegenheid in de horeca en detailhandel blijft nog enigszins achter bij de positieve WW-ontwikkeling. Na een grote klap voor het aantal werknemersbanen in 2020, verwacht het UWV ook voor 2021 nog een afname van het aantal werknemersbanen in beide sectoren, van respectievelijk -1.000 in de horeca (-2%) en -1.200 in de detailhandel (-1%). De verwachte krimp voor 2021 is wel kleiner dan in 2020. In 2022 zal het aantal werknemersbanen in de horeca waarschijnlijk weer groeien, maar blijft de werkgelegenheid in deze sector nog altijd onder het niveau van 2019, voor de Corona-crisis. Voor de detailhandel wordt verwacht dat het aantal banen in 2022 weer boven het niveau van voor Corona uitkomt. Waar werkgevers in tijden van crisis vaak eerst afscheid nemen van personeel met een flexibel contract (waaronder dus uitzendkrachten), nemen zij uitzendkrachten bij het aantrekken van de economie meestal ook weer als eerste aan. Gemiddeld genomen over 2021 wordt in deze sector ook weer een groei van 2% verwacht van het aantal werknemersbanen in Noord-Brabant. Toch is de voorspelling dat het aantal werknemersbanen in de uitzendsector in 2021 nog onder het niveau van 2019 blijft, door de enorme krimp in 2020 (-14%).

Minst getroffen sectoren

Het aantal WW-uitkeringen nam in de periode maart 2020-juni 2020 maandelijks gemiddeld het sterkst af in de sectoren landbouw, groenvoorziening, visserij (-8%), bank- en verzekeringswezen (-3%) en bouw (-3%). In deze sectoren was, behalve de gebruikelijke seizoensinvloeden, nauwelijks een toename of zelfs een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien sinds de start van de Corona-pandemie. Ook in mei 2021 nam het aantal WW-uitkeringen in deze sectoren af ten opzichte van vorige maand (-8% landbouw, groenvoorziening en visserij, -5% bank- en verzekeringswezen en -8% bouw). Één van de sectoren die het minst getroffen is door de Corona-pandemie is het bank- en verzekeringswezen, dat is ook te zien in het feit dat financiële instellingen nauwelijks een beroep hebben gedaan op de verschillende NOW-regelingen (NOW: tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Ook speelt een rol dat veel werknemers in de sector bank- en verzekeringswezen werkzaam zijn op basis van een vast dienstverband. Gedurende de Corona-crisis verloren vooral werknemers met een flexibele arbeidsrelatie hun baan.

Bron: UWV