UWV Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt (april 2018)

22-05-2018

Daling WW-uitkeringen, kansen in horeca

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in april 2018 3% lager dan een maand geleden. In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal WW-uitkeringen met 23%. Vooral de horeca is een kansrijke sector voor werkzoekenden. In Noord-Brabant ontstonden er vorig jaar 7.500 vacatures in deze sector.

Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant blijft dalen

Eind april 2018 waren er in Noord-Brabant 47.400 lopende WW-uitkeringen. Dat was een afname van 3% ten opzichte van een maand eerder en een daling van 23% in vergelijking met een jaar eerder. Ook landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen, zowel ten opzichte van maart 2018 (-4%) als in vergelijking met april 2017 (-22%). Het WW-percentage in april 2018 bedroeg in Noord-Brabant 3,5%, wat gelijk was aan het landelijke WW-percentage in die maand.

Sterke daling aantal WW-uitkeringen afkomstig uit horeca

Met een groei van 3,2% raakte de Nederlandse economie in 2017 flink op stoom. In Noord-Brabant groeide de economie in datzelfde jaar met 3,7%. Het herstel van de economie heeft een duidelijk effect op de sector horeca, catering en verblijfsrecreatie. Zo zet de sector al vierenhalf jaar achtereen ieder kwartaal meer om dan het voorgaande kwartaal. Deze omzetgroei vertaalt zich niet alleen in een groei van het aantal horecabedrijven, banen en vacatures, maar ook in een daling van het aantal WW-uitkeringen dat afkomstig is van personeel uit deze sector.

Het aantal WW-uitkeringen dat wordt verstrekt aan werkzoekenden uit de horeca daalt, vanwege de grote seizoensgevoeligheid van de sector, traditiegetrouw in de lente- en zomermaanden het jaar, om in de herfst en winter weer toe te nemen. De daling van het aantal WW-uitkeringen voor de beroepen in de horeca in Noord-Brabant was in april 2018 al zichtbaar. Ten opzichte van maart 2018 daalde het aantal uitkeringen met 4% en in vergelijking met een jaar geleden bedroeg de afname 28%.

Kansen in horeca

De toename van het aantal banen in de horeca zorgt ook voor een groei van het aantal vacatures in die sector. In 2017 ontstonden er 7.500 vacatures in de horeca in Noord-Brabant. Koks, medewerkers bediening en keukenhulpen zijn veelgevraagd. Uit de onlangs verschenen Factsheet Horeca, catering en verblijfsrecreatie blijkt dat werkzoekenden die in deze beroepen een baan zoeken, snel aan het werk gaan. Zo is 78% van de zelfstandig werkend koks binnen 12 maanden weer aan het werk en ligt dit percentage voor medewerkers in de bediening op 74%. Voor alle beroepen gezamenlijk ligt het aandeel werkzoekenden, dat binnen 12 maanden weer aan de slag gaat, gemiddeld op 64%. De hoge werkhervattingspercentages in de horeca zijn dus goede vooruitzichten voor werkzoekenden, zeker met de komende zomermaanden voor de boeg.

Bron: UWV