UWV Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt (juni 2018)

23-07-2018

Aanhoudende daling WW, krapte onderkant arbeidsmarkt neemt toe

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in juni 2018 4% lager dan een maand geleden. In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal WW-uitkeringen met 24%. De krapte op de arbeidsmarkt wordt in steeds meer beroepen op alle beroepsniveaus voelbaar. Dit noopt tot creatieve oplossingen.

Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant 24% lager dan vorig jaar

Eind juni 2018 waren er in Noord-Brabant 43.800 lopende WW-uitkeringen. Dat was een afname van 4% ten opzichte van een maand eerder en een daling van 24% in vergelijking met een jaar eerder. Ook landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen, zowel ten opzichte van mei 2018 (-4%) als in vergelijking met juni 2017 (-23%). Het WW-percentage in juni 2018 bedroeg in Noord-Brabant 3,2%, wat gelijk was aan het landelijke WW-percentage in die maand.

Krapte arbeidsmarkt steeds breder merkbaar

De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Waar dit de afgelopen jaren nog hoofdzakelijk het geval was voor beroepen op middelbaar, hoger en wetenschappelijk niveau, begint inmiddels ook op elementair en lager beroepsniveau de krapte steeds beter voelbaar te worden. Zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde Factsheet Arbeidsmarkt over Schoonmakers dat er in steeds meer regio’s sprake is van krapte is op de arbeidsmarkt voor deze beroepsgroep. Ook voor veel andere beroepen op elementair en lager niveau neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe.

Toename moeilijk vervulbare vacatures vraagt om praktische oplossingen

UWV publiceerde onlangs een geactualiseerde lijst met moeilijk vervulbare vacatures. Deze lijst omvat inmiddels meer dan 80 beroepen waarvoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. Een paar jaar geleden waren dit nog vooral technische beroepen en beroepen in de ICT. Inmiddels is de lijst uitgebreid met functies in andere sectoren, bijvoorbeeld heftruckchauffeurs, glazenwassers en gastheer of gastvrouw in de horeca.

Daarnaast onderzocht UWV hoe werkgevers hun personeelstekort oplossen. Naast de ‘traditionele’ manieren als intensiever werven, functie-eisen aanpassen of het bieden van betere arbeidsvoorwaarden vinden werkgevers ook steeds vaker andere oplossingen om in personeel te voorzien. 

Bron: UWV