Hogere transitievergoeding in 2019

01-01-2019

Transitievergoeding

Jaarlijks wordt de transitievergoeding geïndexeerd. De transitievergoeding bedraagt met ingang van 1 januari 2019 maximaal € 81.000 (2018: maximaal € 79.000). Dit betekent dat de maximale transitievergoeding € 81.000 bedraagt of één jaarsalaris als dat hoger is dan € 81.000. Het geïndexeerde bedrag van € 81.000 is van toepassing als de einddatum van de arbeidsovereenkomst (of vaststellingsovereenkomst) 1 januari 2019 of later is.

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding is ingevoerd op 1 juli 2015. De transitievergoeding houdt in dat je als werknemer recht hebt op een vergoeding als je wordt ontslagen. De voorwaarde om voor de vergoeding in aanmerking te komen is dat je minimaal twee jaar in dienst bent geweest (ongeacht of je een vaste functie of tijdelijke functie hebt vervuld). De vergoeding die je ontvangt is enerzijds bedoeld als compensatie voor het ontslag en anderzijds om de overgang (transitie) naar een nieuwe baan te vergemakkelijken.  

Wat kan ik met mijn transitievergoeding?

Het bedrag wat je ontvangt als transitievergoeding komt bruto beschikbaar. Dit betekent dat je over dit bedrag inkomstenbelasting moet betalen. In plaats van dat je het bedrag bruto laat uitkeren, kun je er ook voor kiezen om het bedrag (of een gedeelte daarvan) te gebruiken voor een outplacementtraject óf voor het inzetten van een scholing. Het voordeel is dan dat je over dat bedrag geen belasting hoeft te betalen én je vergroot daarmee je kansen op een nieuwe baan aanzienlijk.

Wat als ik mijn transitievergoeding inzet voor een outplacementtraject?

Als je ervoor kiest om (een gedeelte van) de transitievergoeding in te zetten voor een outplacementtraject dan kan dit op twee manieren. De werkgever kan voor jou een outplacementbureau uitkiezen of je krijgt de mogelijkheid om zelf een outplacementbureau in te schakelen. Heb je de mogelijkheid om zelf de keuze te maken voor een outplacementbureau dan is het belangrijk om een bureau te kiezen dat bij jou past. Je kunt ervoor kiezen om meerdere bureaus te benaderen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat je daaruit een keuze kunt maken. 

Lees meer over een outplacementtraject bij Actief in Werk