Outplacement: wat kan ik met mijn transitievergoeding?

12-05-2024

Transitievergoeding & outplacement

Ik word binnenkort ontslagen en ik krijg een transitievergoeding van mijn werkgever. Hoe helpt deze vergoeding mij bij het vinden van een nieuwe baan?

Bij Actief in Werk ontvangen wij regelmatig vragen van medewerkers over de transitievergoeding die zij ontvangen als gevolg van een (gedwongen) ontslag. Met name de vraag wat zij ermee kunnen en hoe zij dit het beste kunnen inzetten is veelal onduidelijk. 

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding houdt in dat je als werknemer recht hebt op een vergoeding als je wordt ontslagen. De vergoeding die je ontvangt is enerzijds bedoeld als (financiële) compensatie voor het ontslag en anderzijds om de overgang (transitie) naar een nieuwe baan te vergemakkelijken.  

Wat kan ik met mijn transitievergoeding?

Het bedrag wat je ontvangt als transitievergoeding komt bruto beschikbaar. Dit betekent dat je over dit bedrag inkomstenbelasting moet betalen. In plaats van dat je het bedrag bruto laat uitkeren, kun je er ook voor kiezen om het bedrag (of een gedeelte daarvan) te gebruiken voor een outplacementtraject óf voor het inzetten van een scholing. Het voordeel is dan dat je over dat bedrag geen belasting hoeft te betalen én je vergroot daarmee je kansen op een nieuwe baan aanzienlijk.

Wat als ik mijn transitievergoeding inzet voor een outplacementtraject?

Als je ervoor kiest om (een gedeelte van) de transitievergoeding in te zetten voor een outplacementtraject dan kan dit op twee manieren. De werkgever kan voor jou een outplacementbureau uitkiezen of je krijgt de mogelijkheid om zelf een outplacementbureau in te schakelen. Heb je de mogelijkheid om zelf de keuze te maken voor een outplacementbureau dan is het belangrijk om een bureau te kiezen dat bij jou past. Je kunt ervoor kiezen om meerdere bureaus te benaderen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat je daaruit een keuze kunt maken. 

Lees meer over een outplacementtraject bij Actief in Werk