Werkgevers krijgen compensatie bij zieke 56-plussers

02-10-2017

Werkgevers krijgen compensatie bij zieke 56-plussers

Werkgevers die vanaf 2018 een persoon van 56 jaar of ouder in dienst nemen, krijgen compensatie van de overheid als die werknemer vanwege ziekte uitvalt. 

De compensatie geldt alleen wanneer er iemand wordt aangenomen die tenminste één jaar werkloos is én een WW-uitkering krijgt. Dat staat in een wet van demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) waarmee het kabinet eind juni heeft ingestemd.

50-Plussers komen moeilijk aan een baan wanneer zij langs de kant staan. Werkgevers zijn huiverig ouderen aan te nemen, omdat zij vrezen voor hoge kosten wanneer er sprake is van ziekte. Volgens het ministerie zijn deze werknemers niet vaker ziek dan hun jongere collega's, maar ze zijn wel langer afwezig.

Om dit specifieke probleem te tackelen, verzorgt uitkeringsinstantie UWV vanaf 2018 de loondoorbetaling bij ziekte. Er is ook afgesproken dat ziekte van deze werknemers niet leidt tot een hogere premie voor de Ziektewet.

Het betreft hier een tijdelijke maatregel. De tijdelijke verlaging van de leeftijd betekent dat personen die in 2018 en 2019 onder de compensatieregeling vallen, er daarna niet meer onder vallen. Vanaf 1 januari 2020 komen alleen personen die voor 8 juli 1954 geboren zijn in aanmerking voor de compensatieregeling.