UWV: hoogtepunt krapte arbeidsmarkt bereikt

21-12-2022

Het hoogtepunt van de krapte op de arbeidsmarkt lijkt bereikt. Ondanks een afname van het aantal vacatures blijft de arbeidsmarkt zeer krap.

Minder vacatures in 3e kwartaal

Sinds eind 2020 nam de spanning op de arbeidsmarkt zes kwartalen op rij toe. Vanaf het 2e kwartaal van 2021 werd zelfs vijf keer achter elkaar een record gebroken. Aan die voortdurende, forse stijging kwam in het 3e kwartaal van 2022 een einde. Deze daling wordt veroorzaakt door een afname van het aantal openstaande vacatures. In vergelijking met het 2e kwartaal van 2022 nam het aantal vacatures af met 5,8%, tot een totaal van 451.900. Het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar bleef ondertussen verder dalen, met 4,2%. Zo waren er in het 3e kwartaal opnieuw minder werkzoekenden, maar voor het eerst sinds eind 2020 ook minder vacatures.

Arbeidsmarkt in bijna iedere regio ‘zeer krap’

Op regionaal niveau bleef de arbeidsmarktspanning vrijwel onveranderd. Uit de regionale gegevens van de Spanningsindicator blijkt dat er in het 3e kwartaal, net als halverwege 2022, nog maar zes regio’s waren waar géén sprake was van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Dit was het geval in:

  • Friesland
  • Groningen
  • Drenthe
  • Flevoland
  • Zaanstreek/Waterland
  • Helmond-De Peel

In deze zes regio’s was de arbeidsmarkt ‘krap’. Dat wil zeggen dat er ook in deze regio’s personeelstekorten bestonden, maar dat die tekorten minder groot waren dan in andere regio’s. Ten opzichte van een jaar eerder nam de krapte in alle regio’s fors toe. In vergelijking met het 3e kwartaal van 2021 liep de arbeidsmarktspanning het sterkst op in de regio’s:

  • Flevoland
  • Midden-Limburg
  • Gorinchem
  • Zaanstreek/Waterland

90 beroepsgroepen ‘krap’ of ‘zeer krap’

UWV berekent de spanning voor 92 beroepsgroepen. In het 2e kwartaal was er sprake van een unieke situatie. Toen kwam de spanning voor álle 92 beroepsgroepen uit op een ‘krappe’ of ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Door de lichte afname van de spanning is dit aantal gedaald tot 90 beroepsgroepen. Voor reisbegeleiders en hulpkrachten bouw en industrie gold in het 3e kwartaal een ‘gemiddelde’ spanning, waarbij er ongeveer evenveel vacatures zijn als werkzoekenden. Een jaar geleden was er nog voor acht beroepsgroepen sprake van een ‘gemiddelde’ spanning. Bovendien waren er toen veel minder beroepsgroepen met een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Ook hieruit blijkt hoe snel de krapte in één jaar tijd is opgelopen.

Bron: UWV