UWV Nieuwsflits arbeidsmarkt Noord-Brabant (augustus 2020)

17-09-2020

Arbeidsmarkt niet langer krap, vooral afname vacatures lagere beroepsniveaus

Het aantal WW-uitkeringen nam in augustus in Noord-Brabant af in vergelijking met juli. Ten opzichte van augustus 2019 was er een stijging van het aantal WW-uitkeringen. Door de coronacrisis nam het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maanden toe en daalde het aantal vacatures. Hierdoor nam de spanning op de arbeidsmarkt af en is er niet langer sprake van algehele krapte. Het aantal nieuwe vacatures nam op alle beroepsniveaus af, maar deze daling was sterker voor de lagere niveaus.​

Daling aantal WW-uitkeringen

Eind augustus 2020 telde de provincie Noord-Brabant 44.100 WW-uitkeringen. Dat was 3,2% van de beroepsbevolking, hetgeen een fractie hoger was dan het landelijke percentage van 3,1%. Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant nam in augustus af met 1.200 uitkeringen (-3%) ten opzichte van juli. Ook landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen in augustus 2020 in vergelijking met juli 2020 met 3%.

Arbeidsmarkt niet langer krap

Door de coronacrisis nam het aantal WW-gerechtigden in Noord-Brabant het afgelopen half jaar toe. In augustus 2020 werden er in Noord-Brabant 20% meer WW-uitkeringen verstrekt dan eind januari 2020. Tegelijkertijd daalde door alle maatregelen die werden afgekondigd het aantal vacatures. In het tweede kwartaal van 2020 stonden er in Noord-Brabant 23% minder vacatures open dan in het tweede kwartaal van 2019. Hierdoor nam de spanning op de arbeidsmarkt af. In geheel 2019 was er zowel op landelijk niveau als in Noord-Brabant sprake van een krappe arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal van 2020 kon de spanning op de arbeidsmarkt in Noord-Brabant, net als op landelijk niveau, getypeerd worden als ‘gemiddeld’. Zuidoost-Brabant was de enige Brabantse arbeidsmarktregio waar de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2020 nog krap was.

Veel beroepen van krap naar ruim

Bij veel beroepen is de krapte in een half jaar tijd flink verminderd of zelfs omgeslagen in een ruime arbeidsmarkt. Toch zijn er medio 2020 ook nog 46 beroepsgroepen in Noord-Brabant waarin de arbeidsmarkt nog steeds (zeer) krap is. Werkgevers hebben hier nog steeds moeite om geschikt personeel te vinden. Dit geldt onder meer voor ICT-beroepen, beroepen in openbaar bestuur en veiligheid, technische beroepen en zorgberoepen. Voorbeelden zijn monteurs, netwerkspecialisten en verzorgenden

Afname ontstane vacatures vooral bij lage(re) beroepsniveaus

De coronacrisis heeft niet op alle sectoren en beroepsniveaus dezelfde impact. Het aantal ontstane vacatures daalde in Noord-Brabant in het tweede kwartaal van 2020 in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 met 21%, maar de afname was sterker bij de beroepen op de lagere niveaus. Door de sluiting van de horeca ontstonden bijvoorbeeld minder vacatures voor bedienend personeel. Ook ontstonden er minder vacatures voor schoonmaakpersoneel. Voor beroepen met eenvoudige, routinematige taken, waarvoor elementair of lager onderwijs volstaat, nam het aantal vacatures in Noord-Brabant in een jaar tijd met 26% af. Bij de hogere beroepsniveaus, waarvoor veelal een opleiding op hoger of wetenschappelijk niveau vereist is, was er weliswaar ook een daling van het aantal ontstane vacatures, maar deze afname was aanzienlijk minder sterk (-16%). Het gaat hierbij bijvoorbeeld om vacatures voor functies in de ICT-sector en in de zorg.

Bron: UWV