UWV Nieuwsflits arbeidsmarkt Noord-Brabant (augustus 2021)

24-09-2021

Krapte op de arbeidsmarkt historisch hoog. Ook in detailhandel tekorten

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant blijft verder dalen. Nadat eind juli 2021 al het laagste aantal WW-uitkeringen in 10 jaar werd bereikt, was er ook in augustus weer sprake van een afname van 5%. Daarmee telde de provincie Noord-Brabant eind augustus 32.300 WW-uitkeringen. Doordat ook het aantal vacatures sterk groeit, neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe. Sinds de spanningsindicator door UWV wordt berekend (2016) is de krapte nog niet zo hoog geweest. Dat is bijvoorbeeld duidelijk terug te zien in de detailhandel, waar het personeelstekort snel oploopt.

Aantal WW-uitkeringen blijft sterk dalen

In Noord-Brabant neemt het aantal WW-uitkeringen sinds februari 2021 onafgebroken af. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen verder af met 5%. Landelijk was de afname in augustus op maandbasis ook 5%. De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant was deze maand in de horeca (-15%), de cultuursector (-13%) en ook in de detailhandel nam het aantal WW-uitkeringen af (-8%).

Krapte historisch hoog in Noord-Brabant

Alle arbeidsmarktregio’s in Nederland kennen op dit moment een (zeer) krappe arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal is de spanning op de arbeidsmarkt in Noord-Brabant verder toegenomen en bereikt hiermee een historisch hoogtepunt. Werkgevers hebben relatief veel vacatures in verhouding tot het aantal beschikbare werkzoekenden met een WW-uitkering. Van alle arbeidsmarktregio’s in Noord-Brabant is de krapte het grootst in Zuidoost-Brabant. Voornamelijk ICT-beroepen en technische beroepen hebben in deze regio een (nog) hogere spanning in vergelijking met Noord-Brabant. Een krappe arbeidsmarkt betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Tegelijkertijd kan het uitblijven van geschikt personeel voor sommige werkgevers ook leiden tot groeistagnatie. De toenemende spanning is in nagenoeg alle sectoren voelbaar, waaronder in de detailhandel.

Personeelstekorten in de detailhandel

Tijdens de Corona-crisis zijn vooral de non-food winkels hard geraakt in de detailhandel. Hieronder vallen onder meer kledingzaken, drogisterijen, winkels met huishoudelijke artikelen, elektronicawinkels, optiekzaken en doe-het-zelfzaken. De foodsector/supermarkten en webwinkels deden het daarentegen goed. Nu de winkeldeuren weer openstaan, stijgt het aantal vacatures weer naar het niveau van voor de Corona-crisis. Sommige winkels krijgen de bezetting nog (net) rond, maar de sector zelf ziet winkels die het lastig hebben geschikt personeel te vinden en verwacht dat de tekorten in het najaar van 2021 zullen toenemen.

In Noord-Brabant nam het aantal openstaande vacatures in de detailhandel met 27% toe in het tweede kwartaal van 2021, ten opzichte van het kwartaal ervoor. Terwijl het aantal WW-uitkeringen in de detailhandel vanaf april 2021 fors is gedaald. Als gevolg van de sluiting van winkels steeg het aantal WW-uitkeringen in de detailhandel in de eerste 6 maanden van 2020 fors in Noord-Brabant om daarna weer iets te dalen. In de eerste maanden van 2021 was er door de tweede lock-down ook nog sprake van een toename.

Door het dalend aantal WW-uitkeringen en de stijgende vraag naar personeel is de spanning op de arbeidsmarkt in de detailhandel toegenomen in Noord-Brabant. Het is nog afwachten of dit een tijdelijk inhaaleffect is, of dat het aantal vacatures structureel toeneemt. Aan het begin van het 3e kwartaal van 2021 ervoer ruim 15% van de ondernemers in Nederland in de detailhandel problemen als gevolg van een personeelstekort. Dit is vergelijkbaar met de situatie vóór de Corona-crisis (eind 2019).

Vooral jongeren, studenten en uitzendkrachten zijn momenteel populair als arbeidskracht in de detailhandel. Zij worden vaak flexibel ingezet in de weekenden of op koopavonden.

Meer baankansen in detailhandel

De meeste online vacatures in Noord-Brabant waren er in augustus 2021 voor vakkenvullers/kassahulpen (283), manager detailhandel groothandel (152) en verkoopmedewerker mode (139). Ook is er een relatief hoge vraag naar verkoopmedewerkers detailhandel non-food en food. Daarnaast zijn er nog een aantal kansrijke beroepen in de sector detailhandel.

Bron: UWV