UWV Nieuwsflits arbeidsmarkt Noord-Brabant (november 2021)

23-12-2021

Ondanks toenemende krapte nog steeds werkzoekenden in beroepen met minder goede baankansen

In november daalde het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant verder met 5%. Eind november telde Noord-Brabant 29.000 WW-uitkeringen. Ook in de rest van Nederland is een daling te zien. Het aantal WW-uitkeringen nam landelijk af met 5%. Door de aanhoudende daling van het aantal WW-uitkeringen en een stijging van het aantal vacatures, neemt de spanning op de arbeidsmarkt verder toe.

Krapte in Noord-Brabant in bijna iedere beroepsklasse

De spanningsindicator van UWV laat zien dat de krapte in het derde kwartaal van 2021 nog verder toeneemt. Sinds UWV in 2003 begon met het meten van de arbeidsmarktspanning, is de landelijke spanning nog nooit zo hoog geweest. Ook in de arbeidsmarktregio’s in Noord-Brabant is de spanning het laatste kwartaal flink toegenomen en is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. In Zuidoost-Brabant en Noordoost-Brabant is de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2021 zelfs zeer krap met grote personeelstekorten tot gevolg.

Beroepen met minder goede baankansen in Noord-Brabant

De krapte manifesteert zich in Noord-Brabant in bijna iedere beroepsklasse. Toch zijn er ook beroepen waar er relatief veel aanbod van werkzoekenden is ten opzichte van de vraag vanuit het bedrijfsleven. Met de lijst van minst kansrijke beroepen brengt UWV in kaart voor welke beroepen er minder goede baankansen zijn. In Noord-Brabant staan er gemiddeld vier vacatures open per direct inzetbare werkzoekende en is er dus sprake van een krappe arbeidsmarkt. Dat geldt echter niet voor alle beroepen. 
Sommige beroepen bieden al jaren minder goede baankansen. Bijvoorbeeld omdat er werk verdwijnt door digitalisering, zoals bij ondersteunende secretariële medewerkers en grafisch vormgevers. Overstappen van grafisch vormgever naar bijvoorbeeld web developer (backend/technisch) kan aantrekkelijk zijn, omdat het gemiddeld aantal openstaande vacatures per direct inzetbare werkzoekende veel hoger ligt (11,89 in Noord-Brabant). Ook zijn er beroepen die, ondanks de versoepelingen, nog steeds last hebben van de Corona-maatregelen. De verwachting is dat, wanneer de Corona-maatregelen versoepeld worden, de baankansen voor bepaalde beroepen, bijvoorbeeld voor reisbureaumedewerkers, weer toenemen. Voor een aantal minder kansrijke beroepen heeft UWV overstapberoepen in kaart gebracht. Het zijn voorbeelden van overstappen die mensen de afgelopen jaren daadwerkelijk hebben gemaakt van minder kansrijke beroepen naar kansrijkere beroepen. De voorbeelden van overstapberoepen zijn vooral bedoeld als inspiratie en geven geen volledig beeld van alle mogelijke overstappen die er zijn.

Voorbeelden van overstappen in Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn er verschillende initiatieven waarbij werkzoekenden vanuit minder kansrijke beroepen een overstap hebben gemaakt naar een kansrijker beroep. Zo bestaat er al langere tijd een toenemende vraag naar nieuwe servicemonteurs riooltechniek. Het is een vak dat soms nog door werkzoekenden ten onrechte wordt ondergewaardeerd. Dit werkaanbod en de daaraan gekoppelde baankansen zijn sinds de start van de Corona/crisis alsmaar verder gestegen. Vandaar dat UWV, opleidingscentrum Torio en het opleidingsfonds Wij Techniek in Zuid-West Nederland de handen ineen hebben geslagen. Sinds maart 2021 wordt daar via een verkort opleidingstraject een eerste groep mensen klaargestoomd tot basis riool servicemonteur. ’Eigenlijk bestond het idee voor deze speciale opleiding al langer’, zo onthult Judith Gijzen, adviseur werkgeversdiensten van UWV Breda. Het werk van servicemonteur riooltechniek biedt voor werkzoekenden tal van mogelijkheden, vaak meer dan dat zij van tevoren denken. Zo bevat die functie veel klantcontact en je bent daarin probleemoplossend bezig. Verder werk je met een hogedrukspuit en moderne cameratechnieken. De eerste pilotklas van maart 2021 heeft acht plaatsingen opgeleverd. Een tweede klas vijf plaatsingen en een derde klas is intussen gestart met onder andere kandidaten uit West-Brabant en Goes.

Bron: UWV