UWV Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt (april 2019)

26-05-2019

Aanhoudende daling WW-uitkeringen, kansen in transport en logistiek

Het aantal WW-uitkeringen daalde in Noord-Brabant in april 2019 met 3% in vergelijking met een maand eerder. Ten opzichte van april 2018 daalde het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant met 17%. Voor werkzoekenden zijn er goede kansen in de transport en logistiek‚Äč.

Daling aantal WW-uitkeringen

Eind april 2019 telde Noord-Brabant 39.600 lopende WW-uitkeringen. Dat was 3% minder dan in maart 2019. Landelijk nam het aantal lopende WW-uitkeringen in dezelfde periode met 4% af, tot 257.400 uitkeringen. Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant met 17%. De landelijke afname was met 18% iets sterker dan in Noord-Brabant. Het WW-percentage in april 2019 bedroeg in Noord-Brabant 2,9%, wat een fractie hoger was dan het landelijke WW-percentage van 2,8% in die maand.

Werkgelegenheid sector transport en logistiek weer op niveau van voor crisis

De effecten van de economische groei zijn goed zichtbaar in de sector transport en logistiek. Het aantal WW-uitkeringen dat in Noord-Brabant werd verstrekt aan personen met een beroep in de transport en logistiek daalde met 15% van 3.951 in april 2018 tot 3.357 in april 2019. Het aantal banen in de sector zat eind 2018 weer op het niveau van voor de economische crisis en het aantal vacatures nam sterk toe. In Noord-Brabant ontstonden in 2018 in totaal 27.700 vacatures voor beroepen in de transport en logistiek. Dat was een stijging van 24% ten opzichte van 2017.

Kansen voor expeditiemedewerkers en chauffeurs

De sector transport en logistiek is in de gehele provincie Noord-Brabant goed vertegenwoordigd. In de verkiezing van ‘Logistieke Hotspots 2019’ bezetten de regio’s Tilburg, Waalwijk, West-Brabant, Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch en Eindhoven-Helmond respectievelijk de eerste, derde, zesde en twaalfde plaats . Het aantal vierkante kilometers aan distributiecentra wordt de komende jaren nog fors uitgebreid. Uit onderzoek van Buck Consultants International is gebleken dat de provincie Noord-Brabant in de Benelux de beste plek is voor logistieke bedrijven. Dit biedt goede perspectieven voor werkzoekenden in een arbeidsmarkt die in het vierde kwartaal van 2018 in Noord-Brabant toch al als krap kon worden getypeerd, ook voor de transport- en logistiekberoepen. Er zijn volop kansen voor vrachtwagenchauffeurs, heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers, maar ook functies met een meer administratief karakter zoals declarant en transportplanner bieden kansen. Dit maakt dat de sector transport en logistiek ook interessant kan zijn voor werkzoekenden met een administratieve achtergrond.

Bron: UWV