UWV Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt (mei 2018)

22-06-2018

Daling WW-uitkeringen zet verder door, kansen in transport en logistiek

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in mei 2018 4% lager dan een maand geleden. In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal WW-uitkeringen met 24%. Er zijn veel kansen in de sector transport en logistiek, waar de arbeidsmarkt steeds krapper wordt.

Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant blijft dalen

Eind mei 2018 waren er in Noord-Brabant 45.600 lopende WW-uitkeringen. Dat was een afname van 4% ten opzichte van een maand eerder en een daling van 24% in vergelijking met een jaar eerder. Ook landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen, zowel ten opzichte van april 2018 (-4%) als in vergelijking met mei 2017 (-22%). Het WW-percentage in mei 2018 bedroeg in Noord-Brabant 3,4% wat een fractie hoger was dan het landelijke WW-percentage van 3,3% in die maand.

Noord-Brabant als Logistieke Hotspot

In de top 10 van Logistieke Hotspots 2018 bezetten West-Brabant, Midden-Brabant, regio Eindhoven-Helmond en regio Oss-Veghel-‘s-Hertogenbosch respectievelijk de eerste, tweede, zevende en achtste plaats.
Samengevat: de sector transport en logistiek floreert in Noord-Brabant en dat blijkt ook uit de nieuwste cijfers over de arbeidsmarkt.

In Noord-Brabant 32% minder WW-uitkeringen voor transport- en logistiekberoepen

Begin juni 2018 meldde het CBS dat de omzet in de sector transport en logistiek in het eerste kwartaal van 2018 bijna 4% hoger was dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook in de cijfers over WW-uitkeringen, die in Noord-Brabant verstrekt worden aan personeel met een transport of logistiek beroep, is deze positieve ontwikkeling zichtbaar. In vergelijking met mei 2017 nam het aantal verstrekte WW-uitkeringen in Noord-Brabant aan deze beroepsgroep met 32% af tot iets boven de 3.750 uitkeringen. 

UWV voorziet zowel voor dit jaar als voor 2019 een toename van het aantal banen in de sector transport en logistiek. Ook het aantal vacatures neemt toe. In 2017 ontstonden er in Noord-Brabant in totaal meer dan 22.500 vacatures voor transport- en logistiekberoepen. Dit was 24% meer dan een jaar eerder en afgaande op de ontstane vacatures in deze beroepsklasse in het eerste kwartaal van 2018 lijkt deze trend zich dit jaar verder door te zetten. Vooral voor vrachtwagenchauffeurs, maar ook voor magazijnmedewerkers en heftruckchauffeurs zijn er in Noord-Brabant veel kansen op werk.

Bron: UWV