UWV Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt (november 2017)

22-12-2017

Aantal WW’ers daalt met een vijfde

Het aantal lopende WW-uitkeringen lag in november 2017 in Noord-Brabant 20% lager dan een jaar geleden. Deze daling is sterker dan de landelijke daling van 18%. Onder bouwarbeiders daalt het aantal WW-uitkeringen zeer sterk.

Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant 20% lager dan jaar geleden

Eind november 2017 waren er in Noord-Brabant 51.300 lopende WW-uitkeringen. Dat is een afname van 12.900 (-20%) uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden. Deze daling is relatief sterker dan de landelijke daling van 18%. Op landelijk niveau waren er eind november 336.900 WW-uitkeringen. Het landelijke WW-percentage bedroeg in november 3,8%. Ook in Noord-Brabant is het WW-percentage 3,8%.

Sterke afname bouwarbeiders in de WW

Al twaalf kwartalen op rij groeit de omzet in de bouwnijverheid, meldde CBS in november dit jaar. Deze aanhoudende omzetgroei zorgt voor een toenemende vraag naar vakbekwame arbeidskrachten. Het aanbod van geschikt personeel neemt sterk af. Dit wordt meteen duidelijk als het aantal lopende WW-uitkeringen voor bouwarbeiders wordt vergeleken met een jaar geleden.

Het aantal bouwarbeiders met een WW-uitkering in Noord-Brabant is met 45% afgenomen tussen november 2016 en november 2017. Dat is een beduidend sterkere daling dan de afname van het totaal aantal WW-uitkeringen. Binnen de beroepsgroep bouwarbeiders zit de grootste daling in de beroepen onderhoudsschilder, bouwtimmerman en metselaar. Deze drie beroepen zijn samen verantwoordelijk voor de helft van de afname in de WW voor bouwarbeiders.

Bron: UWV