UWV Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt (november 2018)

24-12-2018

Aantal WW-uitkeringen daalt, toenemende kansen in detailhandel

Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant lag in november 2018 21% lager dan een jaar eerder. Door de economische groei daalt het aantal WW-uitkeringen vanuit de detailhandel en nemen de kansen op werk in die sector toe.‚Äč

Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant 21% lager dan vorig jaar

Eind november 2018 waren er in Noord-Brabant 40.400 lopende WW-uitkeringen. Dat was een afname van 2% ten opzichte van een maand eerder en een daling van 21% in vergelijking met november 2017. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen in november 2018 met 1% ten opzichte van een maand eerder en, net als in Noord-Brabant, met 21% in vergelijking met november 2017. Het WW-percentage was in november 2018 in Noord-Brabant met 3,0% gelijk aan het landelijke WW-percentage in die maand.

Sterke daling aantal WW-uitkeringen vanuit detailhandel

De detailhandel, een sector die valt of staat met het koopgedrag van consumenten, heeft nog altijd de economische wind mee. De florerende economie stuwt de verkopen in de detailhandel. Het aantal WW-uitkeringen vanuit de detailhandel in Noord-Brabant liet in de afgelopen jaren dan ook een forse daling zien. In vergelijking met november 2015 was het aantal WWuitkeringen vanuit de detailhandel in Noord-Brabant in november 2018 bijna gehalveerd, in vergelijking met een jaar geleden lag het aantal WW-uitkeringen vanuit de detailhandel in Noord-Brabant ruim een kwart lager.

Kansen in bouwmarkten, webwinkels, woonwinkels en tankstations

Tegenover het dalende aantal mensen met een WW-uitkering vanuit de detailhandel staat een toenemend aantal vacatures. Alg gevolg hiervan neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe, waardoor de kansen op een baan stijgen; niet alleen voor jongere werkzoekenden, maar ook voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder.

Hoewel de baankansen voor verkopers dus toenemen, is dit niet in ieder segment van de sector het geval. Winkels die zich specialiseren in schoenen, huishoudelijke artikelen, kantoorartikelen en boeken bieden beperkte kansen voor werkzoekende verkopers. Dit zijn enerzijds populaire sectoren om in te werken, anderzijds verschuift een deel van de verkoop in deze segmenten naar online. Deze verschuiving zorgt overigens wel voor een vraag naar andere medewerkers dan uitsluitend verkooppersoneel, zoals medewerkers klantenservice en bezorgers.

Er ontstaan vooral kansen in webwinkels, bouwmarkten, woonwinkels, supermarkten en tankstations. Er worden echter wel steeds hogere eisen gesteld aan verkooppersoneel, omdat in fysieke winkels de klantbeleving steeds meer centraal komt te staan. Klantgericht werken en vak- en productkennis zijn onontbeerlijk. Vanwege toenemende technologische toepassingen (bijvoorbeeld zogenaamde ‘slimme kassa’s’) zijn ook digitale vaardigheden steeds belangrijker.

Bron: UWV