UWV Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt (oktober 2017)

22-11-2017

Verdere daling WW-uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen lag in Noord-Brabant in oktober 2017 20% lager dan een jaar geleden. Deze daling is sterker dan de landelijke daling van 18%. Het aantal WW-uitkeringen neemt in alle sectoren af, ook in de detailhandel, een sector die de afgelopen jaren te kampen had met grote faillissementen.

Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant 20% lager dan jaar geleden

Eind oktober 2017 waren er in Noord-Brabant 52.670 lopende WW-uitkeringen. Dit was 20% minder dan een jaar geleden. Deze daling is sterker dan de landelijke daling van 18%. Op landelijk niveau waren er in oktober 2017 in totaal 343.096 WW-uitkeringen. Het landelijke WW-percentage bedroeg in oktober 2017 3,8%, in Noord-Brabant lag dat percentage met 3,9% een fractie hoger.

Herstel detailhandel

De detailhandel heeft roerige jaren achter de rug. De sector leed zwaar onder de recessie en toen economisch herstel doorzette, kreeg de detailhandel te maken met faillissementen van diverse grote winkelketens. De vooruitzichten voor de detailhandel zijn inmiddels weer positief en de omzet stijgt als gevolg van toegenomen consumentenvertrouwen. UWV verwacht in de periode 2016-2018 voor Noord-Brabant een groei van het aantal banen met 4,3%, waarmee het totaal aantal banen in de sector in 2018 uitkomt op 135.400. Ook de ontwikkeling van het aantal lopende WW-uitkeringen aan mensen die in de detailhandel werkzaam waren, laat zien dat het beter gaat met de sector.

Sinterklaas- en Kerstinkopen bieden kansen voor personeel in detailhandel

Bovenop de eerder genoemde groei zullen ook de inkopen voor Sinterklaas en Kerstmis in de komende periode zorgen voor een seizoensmatige piek in de personeelsbehoefte van winkels. Uit onderzoek van UWV, ‘Blik op het werven van personeel’1 blijkt dat drie op de tien vacatures in deze sector moeilijk vervulbaar zijn. Te weinig sollicitanten en het ontbreken van de juiste kwalificaties zijn hiervoor de meest genoemde redenen. Detaillisten geven vaker dan het gemiddelde voor alle sectoren aan dat kenmerken van de functie en specifieke functie-eisen een belemmering vormen. Dit biedt kansen voor oudere verkoopmedewerkers, die vooral kansrijk zijn als ze beschikken over specifieke productkennis, bijvoorbeeld als verkoper van auto’s, keukens of bij opticiens. Het afwikkelen van bestellingen via internet zal ook leiden tot meer werk voor logistiek personeel. Behalve naar winkelpersoneel is de komende weken dus ook extra vraag naar inpakkers, orderpickers en chauffeurs.

Bron: UWV